Artikel AN. Land- & Kunstmarkt 2017

14 april 2017: Achterhoeks Nieuws, verschenen in Winterswijk, Groenlo, Aalten, Dinxperlo, Varsseveld, Lichtenvoorde,Berkelland, Eibergen en Neede

Landelijke markt met een streekproducten, “groen”, brocante en kunst bij Berenschot’s Watermolen

WINTERSWIJK – Met de lente voor de deur is men bij Berenschot’s Watermolen weer druk bezig met de verschillende activiteiten voor dit seizoen. De populaire kunstmarkt ontbreekt natuurlijk niet, maar het familiebedrijf komt ook met een nieuwe opzet dit jaar: de Land- & Kunstmarkt op zondag 2 april 2017.

“Eigenlijk is de Land- & Kunstmarkt de kunstmarkt zoals we die kennen in het ‘klein’”, maar dan met extra aandacht voor het landelijke producten en de lokale ambacht”, vertelt eigenaresse Wineke Buunk. Zij kwam samen met haar ouders, die tevens de vorige eigenaars waren van Berenschot’s Watermolen, op het idee om dit evenement op te zetten: “Afgelopen jaar hadden wij de dertiende editie van de normale kunstmarkt. Dat was wederom een succes. Ons terrein stond vol met zo’n zeventig kraampjes, bezet door kunstenaars uit alle uithoeken van het land. De gasten waren tevreden, net als de kunstenaars en wijzelf. Toch ontdekten we bij een aantal gasten de wens voor meer lokale kunst en landelijke producten. Wij zagen dat wel zitten en na goed overleggen was het plan daar: de Land- & Kunstmarkt. Met deze markt vervullen wij de wens van onze bezoekers en geven wij kunstenaars en creatievelingen uit de streek de mogelijkheid om hun producten aan een groot publiek te tonen.”

 

Lokaal en landelijk

Tijdens de Land- & Kunstmarkt kunnen de bezoekers zo’n vijftig kraampjes verwachten rondom het terrein van de eeuwenoude watermolen. Het zijn weliswaar wat minder kraampjes dan tijdens de normale kunstmarkt, maar de opzet verschilt niet veel. Voormalig eigenaresse van Berenschot’s, Tineke Buunk, is nog nauw betrokken bij de Land- & Kunstmarkt. Ze vertelt wat de gasten tijdens de eerste editie kunnen verwachten: “Op deze markt verwelkomen wij fantastische vakmensen, die echt een passie voor hun vak of ambacht hebben. Er is een houtbewerker die van Achterhoeks afval – en snoeihout de fraaiste kunstwerken maakt en een mevrouw die met speciale steentjes mozaïek – mandala’s maakt. Ook vanzelfsprekend ontbreken de lokale etenswaren niet. Zo zijn er lokale lekkernijen van de boer, maar ook thee uit de streek en honing dat bij wijze van spreken om de hoek gemaakt wordt. Verder zijn er diverse brocante meubeltjes en voorwerpen te verkrijgen. En ook zijn er producten te vinden die te maken hebben met de natuur en het groen. Er zijn een paar mensen die van producten in de natuur, tincturen, zeep, zalf en kruiden extracten maken,  Heel bijzonder.

Er is echt voor eenieder wat wils.”

Tineke Buunk maakt ook duidelijk dat niet zomaar iedere kunstenaar op een markt van Berenschot’s Watermolen kan staan: “De kunst moet passen in onze omgeving. We zitten hier in een van de mooiste stukjes natuur. Middenin Nationaal Landschap Winterswijk, rondom een watermolen van 365 jaar oud. Dat is uniek en zie je echt nergens anders. Van veel kunstenaars uit het westen van het land hoor ik dat ze hier graag komen. Onze service is goed en dat zorgt samen met de locatie en de sfeer voor een gevoel van geslaagdheid. Juist die sfeer is erg belangrijk en daarom kijken wij eerst zorgvuldig of de kunst of producten passen binnen de gemoedelijkheid en rust die wij voor ogen hebben. Zeker voor de Landelijke Markt hebben wij gekeken naar de echte ambachten, de vakmensen met een verhaal en bijzonder product.”

Gratis entree

Waar er voor de normale kunstmarkt een kleine entreevergoeding gevraagd wordt, is de Land- & Kunstmarkt gratis te bezoeken op zondag 2 april, van 11.00 tot 17.00 uur. Berenschot’s Watermolen is gelegen aan de Wooldseweg 74, maar de ingang is het beste te bereiken via de Klandermansweg.